500 kandidaten voor de Europese verkiezingen beloven de macht van de financiële lobby te beteugelen

Enorme steun voor EU-verkiezingscampagne #ChangeFinance die de financiële sector grondig wil hervormen

Brussel, 22 mei 2019 – Net voordat de Europeanen naar de stembus gaan, hebben 500 kandidaten voor het Europees Parlement beloofd de macht van de financiële lobby over de Europese politiek en instellingen aan te vechten. Ondertekenaars van de belofte zijn onder meer hoofdkandidaten Ska Keller en Bas Eickhout (Groenen/EFA), Martin Schirdewan (GUE-NGL), Paul Tang (S&Ds) en Pascal Canfin (LREM).

Change Finance – de door het maatschappelijke organisaties geleide coalitie achter de campagne – is verheugd dat zoveel potentiële leden van het Europees Parlement een punt willen zetten achter de lobbyinvloed van de financiële sector.

Shonan Kothari van Finance Watch, de onafhankelijke non-profitorganisatie met een missie om het financiële systeem ten dienste te stellen aan de samenleving, zei:

Finance Watch 500 kandidaten voor de Europese verkiezingen beloven de macht van de financiële lobby te beteugelen

“We zijn heel blij met hoe populair de belofte is geweest! Deze kandidaten hebben geluisterd naar hun kiezers. Ze begrijpen dat de lobbypraktijken die ons beleid erg beïnvloeden, moeten worden beëindigd als we willen voorkomen dat we slaapwandelend in een andere financiële crisis terechtkomen en als een financieel systeem willen dat werkt voor mens en planeet. We verwelkomen de handtekeningen tot nu toe en moedigen andere kandidaten aan om mee te doen.”

In de belofte engageren kandidaat Europarlementariërs zich tot 5 manieren om de financiële lobby op afstand te houden en ondemocratische invloed verdwijnt. Bijvoorbeeld, alle interacties van Europarlementariërs en alle EU-instellingen met financiële lobbyisten worden tot het allerminimum gehouden.

EINDE

Neem voor meer informatie contact op met:

Shonan Kothari op shonan@changefinance.org of +32 489 25 08 11

Kenneth Haar op kenneth@corporateeurope.org of +45 23600631

Opmerkingen voor editors:

De inspiratie voor dit initiatief komt van de Wereldgezondheidsorganisatie-Conventie inzake tabaksontmoediging, waarin artikel 5.3 officiële instanties verbiedt contacten en uitwisselingen met lobbyisten uit de tabaksindustrie te onderhouden.

Meer informatie over de campagne – evenals de coalitie Change Finance – is te vinden op https://www.changefinance.org/

Voor ons vorige persbericht, over de start van deze campagne (compleet met extra citaten): https://www.finance-watch.org/press-release/honderden-ep-kandidaten-hebben-al-beloofd-de-financiele-lobby-aan-te-vechten/

Go to All press